středa 20. ledna 2016

Bulgur

Protože mi přišlo spoustu dotazů na některé potraviny, rozhodla jsem se, že ve svém blogu budu věnovat příspěvky nejen receptům, ale i seznámení s některými potravinami. Dnes začneme bulgurem.

Bulgur

Co je bulgur?: 

Bulgur je nalámaná, předvařená celozrnná pšenice, která se používá jako součást pokrmů a má specifickou chuť po oříšcích. Mezi jeho hlavní výhody patří, že je lehce stravitelný, nenadýmá, podporuje činnost střev, působí pozitivně na nervouvou soustavu, má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje vitamín A, hořčík, fosfor a železo. Dále obsahuje vysoký podíl vlákniny, bílkovin a minimální množství tuku. Navíc je velmi jednoduchý na přípravu.

K čemu lze bulgur použít?:

Bulgur lze použít do nádivek, salátů nebo jako přílohu k masu či zelenině. Na trhu se prodává nejen pšeničný, ale i špaldový bulgur, který je rovněž nutričně bohatý.

Příprava bulguru:

Bulgur zalijeme horkou vodou v poměru 1:3 (bulgur: voda) a necháme nabobtnat zhruba 1 hodinu. Nebo bez namáčení vaříme bulgur ve stejném poměru v hrnci přibližně 10-12 minut.

Nutriční hodnoty ve 100g výrobku:

Energetická hodnota je přibližně 1503 kJ/ 359 kcal, záleží druh od druhu dle výrobce. Tuky 2,3 g, sacharidy 76,7 g, bílkoviny 10,8 g.

Kolik stojí?:

Cena se pohybuje v rozmezí 35-55 Kč za 500g, záleží na výrobci a kvalitě.

Žádné komentáře:

Okomentovat