úterý 19. ledna 2016

Fit pečené kuře na nealkoholickém pivě se zeleninou a bulgurem

Možná tento recept vypadá složitě, ale věřte, že složitý vůbec není! Příprava se navíc určitě vyplatí a pochutnáte si :-)

Fit pečené kuře na nealkoholickém pivě se zeleninou a bulgurem

Suroviny:

1ks celé kuře
1ks nealkoholické pivo

Marináda:

2 polévkové lžíce medu
1 kávová lžička melasa
3 polévkové lžíce olivového oleje
3 polévkové lžíce sójové omáčky
1 polévková lžíce vinného octu
3 stroužky česneku
1 kávová lžička mleté papriky
2 polévkové lžíce nealkoholického piva

Zeleninová směs:

1ks pórku
4ks mrkve
hrst mraženého hrášku
2 polévkové lžíce olivového oleje
špetka soli

Příloha:

bulgur

Postup:

Nejprve si připravíme marinádu. Všechny suroviny na marinádu dáme do misky a důkladně je promícháme. Poté si důkladně omyjeme kuře a potřeme ho ze všech stran marinádou. Kuře dáme do lednice alespoň na hodinu marinovat. Zhruba půl hodiny předtím, než budeme kuře péct, si ho vyndáme z lednice, aby se nedávalo péct úplně studené (zachová si tak víc šťávy, protože se bude rovnoměrně propékat a nebude se na povrchu vysoušet). Mezitím si připravíme zeleninovou směs. Omyjeme pórek a nakrájíme ho na kolečka. V hrnci, ve kterém budeme kuře péct si rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm pórek. Dále si oškrábeme mrkev a nakrájíme ji na drobné kostičky, které pak dáme chvíli orestovat k pórku. Lehce podlijeme, osolíme a necháme chviličku vařit. Poté směs vypneme, přisypeme trochu hrášku a přilejeme do ní trochu nealkoholického piva. Na zeleninovou směs položíme grilovací rošt a na něj položíme marinované kuře. Hrnec se směsí a kuřetem dáme péct do trouby na 160 stupňů po dobu zhruba jedné hodiny (kvůli zachování šťávy uvnitř kuřete, je lepší ho péct na méně stupňů delší dobu). Jakmile dáme kuře péct, připravíme si bulgur. Do konvice dáme vařit vodu. Do šálku si odměříme bulgur a nasypeme ho do hrnce. Poté přilejeme dva šálky horké vody, trochu osolíme, přiklopíme pokličkou a necháme hodinu bobtnat. Když je kuře upečené, dáme ho i s roštem na prkénko. Do zeleninové směsi přidáme bulgur, zamícháme a na povrch položíme kuře.


Žádné komentáře:

Okomentovat