Fit pečené kuře na nealkoholickém pivě se zeleninou a bulgurem
Suroviny:
1ks celé kuře
1ks nealkoholické
pivo
Marináda:
2 polévkové lžíce
medu
1 kávová lžička
melasa
3 polévkové lžíce
olivového oleje
3 polévkové lžíce
sójové omáčky
1 polévková lžíce
vinného octu
3 stroužky česneku
1 kávová lžička
mleté papriky
2 polévkové lžíce
nealkoholického piva
Zeleninová směs:
1ks pórku
4ks mrkve
hrst mraženého
hrášku
2 polévkové lžíce
olivového oleje
špetka soli
Příloha:
bulgur
Postup:
Nejprve si
připravíme marinádu. Všechny suroviny na marinádu dáme do misky a důkladně je
promícháme. Poté si důkladně omyjeme kuře a potřeme ho ze všech stran
marinádou. Kuře dáme do lednice alespoň na hodinu marinovat. Zhruba půl hodiny
předtím, než budeme kuře péct, si ho vyndáme z lednice, aby se nedávalo péct
úplně studené (zachová si tak víc šťávy, protože se bude rovnoměrně propékat a
nebude se na povrchu vysoušet). Mezitím si připravíme zeleninovou směs. Omyjeme
pórek a nakrájíme ho na kolečka. V hrnci, ve kterém budeme kuře péct si
rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm pórek. Dále si oškrábeme mrkev a
nakrájíme ji na drobné kostičky, které pak dáme chvíli orestovat k pórku. Lehce
podlijeme, osolíme a necháme chviličku vařit. Poté směs vypneme, přisypeme
trochu hrášku a přilejeme do ní trochu nealkoholického piva. Na zeleninovou
směs položíme grilovací rošt a na něj položíme marinované kuře. Hrnec se směsí
a kuřetem dáme péct do trouby na 160 stupňů po dobu zhruba jedné hodiny (kvůli
zachování šťávy uvnitř kuřete, je lepší ho péct na méně stupňů delší dobu). Jakmile dáme kuře péct, připravíme si bulgur. Do konvice dáme vařit vodu. Do šálku si odměříme bulgur a nasypeme ho do hrnce. Poté přilejeme dva šálky horké vody, trochu osolíme, přiklopíme pokličkou a necháme hodinu bobtnat. Když je kuře upečené, dáme ho i s roštem na prkénko. Do zeleninové směsi přidáme bulgur, zamícháme a na povrch položíme kuře.
Žádné komentáře:
Okomentovat