pátek 5. února 2016

Fit chléb s vlašskými ořechy

Tento recept je zvláštní v tom, že upečený chléb má sladší chuť, než na jakou jsme zvyklí u chleba klasického. Výborně chutná potřený trochou másla nebo medem! Je hutnější, takže skvěle zasytí a hodí se i k různým druhům sýrů. Komu sladší chuť chleba nevyhovuje, může přidat lžičku soli navíc :-)

Fit chléb s vlašskými ořechy


Suroviny:

280g špaldové mouky
70g kukuřičné mouky
150g žitné mouky
90g vlašských ořechů
300ml vlažné vody (cca 40 stupňů)
1 polévková lžička olivového oleje
3 plátky másla
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička hnědého cukru
1 kávová lžička chlebového koření
1 sáček sušeného (instantního) droždí

 

Postup:

Ti co mají pekárnu, tak je postup opět velmi jednoduchý. Nejprve si dáme do pečící formy vodu. Pak si odvážíme do misky všechny suché suroviny, kromě ořechů. Ořechy si odvážíme zvlášť, nasekáme je najemno a dáme na pánev s trochou olivového oleje lehce opražit. Když jsou ořechy opražené, dáme na ně rozpustit máslo. Nakonec nasypeme suché suroviny k vodě, přidáme opražené ořechy a nastavíme program na pečení.
Ti co pekárnu nemají si dají do misky všechny suché suroviny. Postupně přilejí vodu a vypracují těsto. Poté misku přikryjí navlhčenou utěrkou a nechají ho kynout při pokojové teplotě zhruba 40 minut. Jakmile je těsto dostatečně nakynuté, vyklopí ho na vál a vytvarují bochník, který na povrchu naříznou ostrým nožem. Hotový bochník dají na plech vyložený pečícím papírem a nechají ho péct v troubě na 220 stupňů po dobu asi 30 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat