Fit smetanové kroupové rizoto
Suroviny: pro 4 osoby
350g ječných krup
1ks větší cibule
3 stroužky česneku
4ks větší mrkve
1 sáček mraženého
hrášku
špaldová mouka na
zahuštění
2ks taveného
nízkotučného sýru
hrst sušených hub
1 polévková lžíce
olivového oleje
tymián
majoránka
muškátový oříšek
pár kapek citronové
šťávy
sůl
pepř
Postup:
Kroupy si předem
namočíme do osolené vody asi na 30 minut. Stejně tak si předem namočíme houby.
Mezitím, co máčíme kroupy si připravíme zeleninu. Mrkev oškrábeme, omyjeme a
nakrájíme na drobné kostičky. Ty dáme do pařáku, který postavíme na hrnec, ve
kterém budeme vařit kroupy a přiklopíme pokličkou. Kroupy přivedeme k varu a
vaříme doměkka přibližně 20-25 minut. Deset minut před koncem vaření přisypeme
do pařáku k mrkvi mražený hrášek a opět přiklopíme. Když jsou kroupy i zelenina
měkké, stáhneme hrnec i s pařákem z plotny. Kroupy slijeme a propláchneme
studenou vodou. Nasypeme je do pařáku k mrkvi a hrášku. V hrnci si rozpálíme
trochu olivového oleje a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibulku. Když je
cibulka zlatavá, přidáme tavený sýr a necháme ho pomalu rozpustit. Poté vše
zalijeme houbami i s vodou, ve které jsme je máčeli a necháme vařit. Po chvilce
vaření, přilejeme smetanu a začneme dochucovat kořením, česnekem a citrónem
podle chuti. Podle potřeby zahustíme špaldovou moukou. Když máme hotovo,
přisypeme kroupy se zeleninou a důkladně promícháme. Nakonec při servírování
můžeme nastrouhat trochu nízkotučného sýru nebo parmezánu na ozdobení. Kdo bude
chtít, může přidat kousky kuřecích prsou, ale výborné je rizoto i bezmasé.
Žádné komentáře:
Okomentovat