pátek 5. února 2016

Fit smetanové kroupové rizoto

Dnes jsem připravila zdravé rizoto trochu netradičně z ječných krup. Co se krup, jako potraviny týče, zjistil jeden nezávislý průzkum, že jejich obliba v jídelníčku za poslední desetiletí značně klesla. Zatímco dřív se používaly téměř ve všech pokrmech, dnes je najdeme jen málokde. Možná za to může jejich nadýmavý charakter. Každopádně mi to přijde jako velká škoda, když vezmu v potaz, jak zdravé ve skutečnosti jsou! Proto stojí určitě za zvážení, zda je do svého jídelníčku (alespoň občas) opět nezařadit! Jsou lidé jako já, kteří kroupy milují, ale zároveň i ti, kteří je k smrti nesnáší, jako například můj manžel. Proto jsem zvědavá, jak mu bude rizoto chutnat, až přijde dnes domů :-) Já za sebe můžu říct, že jsem si náramně pochutnala :-)


Fit smetanové kroupové rizoto

Suroviny: pro 4 osoby

350g ječných krup
1ks větší cibule
3 stroužky česneku
4ks větší mrkve
1 sáček mraženého hrášku
250ml sójové smetany (nebo normální smetany na vaření 10% tuku)
špaldová mouka na zahuštění
2ks taveného nízkotučného sýru
hrst sušených hub
1 polévková lžíce olivového oleje
tymián
majoránka
muškátový oříšek
pár kapek citronové šťávy
sůl
pepř

Postup:

Kroupy si předem namočíme do osolené vody asi na 30 minut. Stejně tak si předem namočíme houby. Mezitím, co máčíme kroupy si připravíme zeleninu. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Ty dáme do pařáku, který postavíme na hrnec, ve kterém budeme vařit kroupy a přiklopíme pokličkou. Kroupy přivedeme k varu a vaříme doměkka přibližně 20-25 minut. Deset minut před koncem vaření přisypeme do pařáku k mrkvi mražený hrášek a opět přiklopíme. Když jsou kroupy i zelenina měkké, stáhneme hrnec i s pařákem z plotny. Kroupy slijeme a propláchneme studenou vodou. Nasypeme je do pařáku k mrkvi a hrášku. V hrnci si rozpálíme trochu olivového oleje a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibulku. Když je cibulka zlatavá, přidáme tavený sýr a necháme ho pomalu rozpustit. Poté vše zalijeme houbami i s vodou, ve které jsme je máčeli a necháme vařit. Po chvilce vaření, přilejeme smetanu a začneme dochucovat kořením, česnekem a citrónem podle chuti. Podle potřeby zahustíme špaldovou moukou. Když máme hotovo, přisypeme kroupy se zeleninou a důkladně promícháme. Nakonec při servírování můžeme nastrouhat trochu nízkotučného sýru nebo parmezánu na ozdobení. Kdo bude chtít, může přidat kousky kuřecích prsou, ale výborné je rizoto i bezmasé.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat