středa 17. února 2016

Fit čokoládové muffiny

Muffiny jsou jednou z nejoblíbenějších kavárenských pochoutek po celém světě. Původem pocházejí z Anglie, kde byly v 17. století poprvé servírovány jako tzv. kynuté dortíky. Proslavily se však teprve až v 19. století, kdy recept dorazil do Ameriky. Milovníci muffinů si v dnešní době nejen muffiny kupují, ale velmi často si je i pečou doma. Jejich příprava je totiž velmi jedonduchá, navíc existuje mnoho rozmanitých druhů, takže je lze připravit na snad tisíc způsobů. Jelikož já mám ráda čokoládu, připravila jsem dnes muffiny klasické čokoládové.

Fit čokoládové muffiny

Suroviny:

200g celozrnné špaldové mouky
3 polévkové lžíce kokosového oleje
2 vejce
150ml kokosového mléka
80g hořké čokolády (podíl kakaa nad 70%)
100g melasy
2 polévkové lžíce kakaa se sníženým obsahem tuku
1 sáček prášku do pečiva
špetka soli
papírové košíčky nebo formu na muffiny

Postup:
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Mezitím si připravíme vodní lázeň, do které dáme rozpustit čokoládu (kdo chce mít v muffinách kousky čokolády, tak nemusí rozpouštět všechnu, ale jen část a část nasekat na kousky). Do misky si odvážíme mouku a přidáme kakao, sůl a prášek do pečiva. V druhé misce lehce rozmícháme vejce s mlékem a olejem. Vaječnou hmotu přidáme k suchým surovinám a mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí. Nakonec přidáme rozpuštěnou čokoládu (nebo kousky čokolády) a znova zamícháme. Košíčky na muffiny naplníme do tří čtvrtin a pečeme v troubě zhruba 20-25 minut.




Žádné komentáře:

Okomentovat