Quinoa se často označuje jako superpotravina. Toto označení si získala proto, že obsahuje vyvážené množství širokého sperktra živin, kterými jsou například thiamin, riboflavin, kyselina listová, beta-karoten a vitamín C. Dále obsahuje vysoký podíl bílkovin (přibližně 23%). Navíc je přirozeně bezlepková, takže ji mohou konzumovat i lidé s celiakií. Dá se připravit na mnoho způsobů. Vhodná je do polévek, kaší, salátů nebo jako příloha k masu. Já jsem dnes připravila quiou zapečenou se zeleninou a tuňákem.
Fit zapečená quinoa s brokolicí a tuňákem
Suroviny:
1 hrneček quinoy
1 balení brokolice
1 červená paprika
3 stroužky česneku
1 balení sójové smetany
1 kelímek sýru cottage
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
sůl
pepř
Postup:
Nejprve si propláchneme quinou a dáme ji vařit do osolené vody. Poměr quinoy a vody je 1:2. Takže dáme na jeden hrneček quinoy dva hrnečky vody. Je ale lepší si dát quinou předem namočit, alespoň na 2 hodiny, není to však nutné. Mezitím si očistíme brokolici, nalámeme ji na jednotlivé růžičky a dáme ji do síta nad quionu a necháme ji napařit. Mezitím si připravíme zapékací hrnec, dáme do něj olivový olej, na kterém osmahneme papriku, kterou jsme nakrájeli na kostičky. Když je quinoa uvařená, dáme ji do hrnce s paprikou. Pak pridáme tuňáka a brokolici. Nakonec zalijeme sójovou smetanou, prolisujeme česnek, osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme a dáme péct cca na 20 minut. Deset minut před koncem můžeme přidat sýr cottage a dáme dopéct. Místo cottage, lze dát strouhaný nízkotučný sýr.
Žádné komentáře:
Okomentovat