Fit svíčková s knedlíky z kukuřičné polenty
Suroviny:
1kg libového
hovězího masa (pro 6 osob)
8 větších mrkví
3 větší petržele
polovina větší
máslové dýně
2 větší cibule
5 větších bobkových
listů
8 kuliček nového
koření
8 kuliček černého
pepře
1 kelímek
nízkotučného bílého jogurtu
tymián
citron
stévia
sůl
majoránka
instantní kukuřičná
polenta
Postup:
Svíčkovou si
nakládám do hrnce přes noc, ale není to nezbytně nutné. Nejprve si nastrouháme
všechnu zeleninu mrkev, petržel a dýni. Dávám zeleninu až téměř po okraj hrnce,
aby byla omáčka dost hustá a nemusela se dohušťovat. Poměr zeleniny by měl být
takový, že nejvíce je mrkve a nejmíň petržele. Takže kolik zeleniny použijete
záleží na velikosti vašeho hrnce.
Na dno hrnce dáme
omyté hovězí maso v celku. Dále přidáme cibuli, bobkový list, tymián, do sítka
na čaj dáme kuličky pepře a nového koření. Nakonec do hrnce navrstvíme všechnu
nastrouhanou zeleninu. Zalijeme vodou a dáme péct do trouby na 180 stupňů do změknutí
masa (cca 2-2,5 hod.)
Po upečení maso vyndáme, necháme ho vychladnout a teprve
pak ho nakrájíme na plátky. Zeleninu v hrnci rozmixujeme. Omáčku dochutíme
solí, citronem a stévií podle chuti. Nakonec přidáme jogurt a necháme vše
chvíli provařit.
Jako přílohu si
připravíme knedlíky z instantní kukuřičné polenty. Jejich příprava je velmi
jednoduchá.
Instantní polentu
vmícháme do vroucí osolené vody (poměr dle výrobce) a vaříme za stálého míchání
cca tři minuty. Uvařenou polentu nalijeme do formy například na srnčí hřbet a
necháme zatuhnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat