sobota 24. října 2015

Fit svíčková s knedlíky z kukuřičné polenty

Stará česká klasika ve fit provedení.

Fit svíčková s knedlíky z kukuřičné polenty 

Suroviny:

1kg libového hovězího masa (pro 6 osob)
8 větších mrkví
3 větší petržele
polovina větší máslové dýně
2 větší cibule
5 větších bobkových listů
8 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
1 kelímek nízkotučného bílého jogurtu
tymián
citron
stévia
sůl
majoránka
instantní kukuřičná polenta

Postup:

Svíčkovou si nakládám do hrnce přes noc, ale není to nezbytně nutné. Nejprve si nastrouháme všechnu zeleninu mrkev, petržel a dýni. Dávám zeleninu až téměř po okraj hrnce, aby byla omáčka dost hustá a nemusela se dohušťovat. Poměr zeleniny by měl být takový, že nejvíce je mrkve a nejmíň petržele. Takže kolik zeleniny použijete záleží na velikosti vašeho hrnce.
Na dno hrnce dáme omyté hovězí maso v celku. Dále přidáme cibuli, bobkový list, tymián, do sítka na čaj dáme kuličky pepře a nového koření. Nakonec do hrnce navrstvíme všechnu nastrouhanou zeleninu. Zalijeme vodou a dáme péct do trouby na 180 stupňů do změknutí masa (cca 2-2,5 hod.)
Po upečení  maso vyndáme, necháme ho vychladnout a teprve pak ho nakrájíme na plátky. Zeleninu v hrnci rozmixujeme. Omáčku dochutíme solí, citronem a stévií podle chuti. Nakonec přidáme jogurt a necháme vše chvíli provařit.
Jako přílohu si připravíme knedlíky z instantní kukuřičné polenty. Jejich příprava je velmi jednoduchá.
Instantní polentu vmícháme do vroucí osolené vody (poměr dle výrobce) a vaříme za stálého míchání cca tři minuty. Uvařenou polentu nalijeme do formy například na srnčí hřbet a necháme zatuhnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat