středa 10. února 2016

Fit indická polévka s červenou čočkou

Na indických jídlech obdivuji především naprosto dokonalou harmonii všech chutí a barev. Podtrženou navíc báječnou vůní směsice nejrůznějšího exotického koření.
A protože mě dnes láká vyzkoušet něco takového, rozhodla jsem se uvařit tento indický recept na polévku plnou zeleniny obohacenou červenou čočkou (která je nejen velmi zdravá, ale navíc nenadýmá).

Fit indická polévka s červenou čočkou

Suroviny:

150g červené čočky
1 větší červená cibule
2 stroužky česneku
2 ks brambor
50g zázvoru
2 řapíky řapíkatého celeru
4 ks mrkve
1 plechovka kokosového mléka
1l zeleninového vývaru
1 plechovka rajčatového protlaku
2 polévkové lžíce kokosového oleje
1 kávová lžička kari koření
půl kávové lžičky kari pasty
trocha nastrouhané chemicky neošetřené citrónové kůry
chilli papričky (nemusí být)
sůl

Postup:

Nejprve si očistíme cibuli a nakrájíme ji nahrubo. Na rozehřátém kokosovém oleji ji necháme zesklovatět. Poté přidáme česnek, nastrouhaný zázvor, kari koření a krátce  orestujeme. Do základu polévky přidáme rajský protlak, vodu nebo zeleninový vývar. Osolíme a dochutíme zbylým kořením a pozvolna vaříme. Mezitím si očistíme zeleninu. Řapíkatý celer a brambory nakrájíme na kostičky, mrkev na kolečka. Nakrájenou zeleninu vložíme do základu a vaříme doměkka. Nakonec vsypeme červenou čočku, přidáme kokosové mléko a citrónovou kůru. Krátce povaříme, poté odstavíme z plotny a pod pokličkou necháme dojít, dokud čočka nezměkne.Podle potřeby případně dochutíme solí a kořením.


Žádné komentáře:

Okomentovat