středa 3. února 2016

Fit květákové placičky

V jednom článku se píše, že květák prý mají v oblibě nejen vegetariáni, ale i spousta dalších lidí, ba dokonce i děti, které většinou moc zelenině neholdují. Co je na tom pravdy jsem se rozhodla vyzkoušet na tomto receptu a  kupodivu slavil úspěch nejen u mého manžela, ale i u mé téměř dvouleté dcerky!
Jestli bude chutnat i vašim dětem? Kdo ví? Jisté však je, že květák je hodně zdravý! Jako většina zeleniny je tvořen převážně z vody. Kromě toho obsahuje vitamíny A, B, C, E, řadu minerálů (hořčík, železo, selen, draslík, zinek a další) a také vlákninu. Má příznivý vliv na trávící systém a cévní soustavu. Tak proč to nezkusit, že?

Fit květákové placičky


Suroviny:

1ks květák
1 vanička žampiónů
4ks vajíček
hrníček špaldové celozrnné mouky
majoránka
sůl
pepř
olivový olej

Postup:

Nejprve si důkladně omyjeme květák (případně ho na chvíli namočíme do studené vody s octem, aby se vyplavily všechny nečistoty a předešlo se tak nepříjemnému zápachu způsobenému nedostatečným omytím květáku) a rozkrájíme ho na jednotlivé růžičky. Do hrnce dáme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu. Na hrnec dáme pařák, do kterého dáme jednotlivé růžičky květáku, zaklopíme a dusíme do měkka. Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a osmahneme na něm omyté a najemno nakrájené žampióny. Necháme je chvíli dusit a poté je přesypeme do misky, kde je necháme vychladnout. Když je květák dostatečně měkký, přendáme ho do misky k žampiónům a rozmačkáme ho šťouchačkou na brambory najemno. Vše necháme vychladnout. Poté přidáme vajíčka, špaldovou mouku, majoránku, sůl a pepř podle chuti a vše důkladně promícháme. Množství mouky je orientační, když se bude těsto trhat, tak můžeme přidat. Nakonec na suché pánvičce nebo na troše olivového oleje usmažíme ze směsi placičky. Smažíme po obou stranách. Jako příloha se hodí bramborová kaše nebo zelenina.

Žádné komentáře:

Okomentovat