pondělí 15. února 2016

Fit jogurtový chléb

Fit jogurtový chléb

Suroviny:

300ml vlažné vody (teplota cca 40 stupňů)
1 polévková lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce tmavého balzámového octu (balsamico)
300g celozrnné špaldové mouky
110g žitné mouky
110g ovesných vloček
1 kelímek bílého selského jogurtu
2 kávové lžičky kmínu vcelku
2 kávové lžičky cukru
2 kávové lžičky soli
1 sáček sušeného droždí

Postup:

Ti, co mají doma vlastní domácí pekárnu, si přípravu chleba značně zjednoduší. Stačí dát do pečící formy nejprve všechny mokré suroviny, tedy vodu, olej, jogurt a ocet. Pak si navážíme do misky všechny suché suroviny a přisypeme je k mokrým. Navolíme rychlý program na upečení chleba a je hotovo.
Ti, co pekárnu nemají, pro ně je postup následující. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo vykynout. Z vykynutého těsta vypracujeme podlouhlou šišku, kterou dáme na plech (ten můžete vyložit pečícím papírem, ale není to nutné) a necháme ji ještě cca 30 minut kynout. Poté chléb vložíme do předehřáté trouby na 230 stupňů a pečeme zhruba 10 minut. Po deseti minutách ubereme teplotu na 180 stupňů a pečeme ještě přibližně 40-45 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat